1. Anasayfa
  2. Google

Güncel 9 Etkili SEO Çalışması

güncel 9 etkili seo çalışması

SEO çalışması yaparak arama motorlarında üst sıralara yükselmenin önemini anlatmayacağım. Bunun için zaman kaybetmek istemediğinize eminim. Etkili SEO çalışması yaparak ilk sayfada nasıl çıkarız, en iyi ve hızlı sonucu nasıl alırız inceleyelim.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO çalışmasının nasıl yapıldığını anlamak ve uygulamak için önce olayın mantık kısmını anlamamız lazım. Google'ın yeni makine öğrenme (AI) algoritması RankBrain, arama sorgularını anlıyor ve insanların sonuçlarla nasıl etkileşimde olduğunu analiz ediyor.

Google, belirli arama için en iyi sayfa tanımlaması çalışması yapacak bir grup mühendisini görevlendirdi. Aynı zamanda RankBrain'de aynı çalışmayı yürüttü. RankBrain o kadar başarılı ki, çalışmada Google mühendislerinden %10 daha başarılı performans gösterdi!

google rankbrain

2020 Etkili SEO Teknikleri

Site içi ve dışı SEO başarı faktörlerini inceledikten sonra artık sıralamanızı yükseltecek ve organik aramalarda aylık ziyaretçi sayınızı artırmanıza yardımcı olacak etkili SEO tekniklerini uygulamaya başlayabiliriz.

seo çalışması yapalım

1. Olağanüstü İçerik Oluşturun

Aşağıda paylaştığım içerik oluşturma teknikleri ile, en çok okunan ve paylaşılan içeriği dakikalar içinde hazırlamaya başlayabilirsiniz.

  • Hedef kitle araştırması: Ulaşmak istediğiniz kitlenin türünü belirleyin. İçeriğinizin hangi hedef kitleye hitap edeceğini, ne tür bilgiler vermeniz gerektiğini ve bu bilgilere neden ihtiyaç duyduklarını araştırın.
  • Anahtar kelime araştırması: En alakalı anahtar kelimeyi belirleyebilmeniz için, hedef kitlenizin içeriklere hangi anahtar kelimeyle gittiklerini, ne tür aramalar yaparak sitelerde gezindiğini tespit etmeniz gerekir.
  • Konu araştırması: Keşfettiğiniz anahtar kelimeler ile hedeflediğiniz kitlenin, bilgi ve öğrenme ihtiyacını karşılayacak içerik konuları tespit etmelisiniz. Muhtemelen ilk defa sizin yazacağınız bir konu olmayacaktır. Benzer konuların yorum ve paylaşımlarını inceleyerek, hedef kitlenizle alakalı konuları tespit edebilirsiniz.
seo çalışması içerik derinliği

İçerik derinliği çok önemlidir! Sitelerin SEO performansları incelendiğinde, kaliteli içerik derinliğini sağlayan sitelerin sıralamasının yükseldiği, içerik olarak sığ kalan sitelerin ise sıralamalarının düştüğü tespit edilmiş. Kaliteli içerik derinliği, 2020 yılı ve sonraki yıllar için SEO trendi olmaya devam edecek gibi görünüyor...

2. İçerik Uzunluğuna Önem Verin

İçerik uzunluğu çok bariz yanlış anlaşılıyor. Blog yazılarınız 300 kelimeden fazla ise, Google nezdinde "zayıf içerik" yazmış olmuyorsunuz. Fakat 2020 yılında yapılan araştırmalar neticesinde, içerik uzunluğu fazla olan sayfaların sıralama konumları daha üst sıralarda.

Google'ın ilk 10 organik pozisyonun ortalama içerik uzunluğunu gösteren detaylı araştırma grafiği:

seo içerik uzunluğu top 10

Google ilk 10 sonuç için, 2.000'den fazla kelime yazmanız SEO çalışmanıza çok güçlü bir etken. Ama içeriğinizin uzun olması tek başına SEO'ye etken bir faktör değil! Buradaki olayı iyi anlamak gerekiyor.

SEO tekniklerini inceledikten sonra, "SEO çalışmasına etki eden faktörler" bölümüne gelince konuyu daha iyi pekiştirmiş olacaksınız.

İçerik üretme konusunda kısıtlıysanız ve aklınıza çok fazla bir konu gelmiyorsa Google Akademik sitesinde araştırma yapabilirsiniz.

3. İçeriğinizin Okunmasını Kolaylaştırın

İçeriğinizi okuyan insanların sayfadan çıkma oranının düşük olması organik sıralamanızı yükseltir. Bu nedenle içeriğinizin okunabilir olması için optimize etmeniz gerekir.

İçeriğin okunabilirliğini artırmak ve optimize etmek için aşağıdaki ipuçlarını inceleyebilirsiniz:

  • Kısa paragraflar: Konunuzun ana fikrini destekleyen ve cümle akışını bozmayacak şekilde paragraflarınızı 3-4 cümleler halinde sınırlı tutun. Tek cümle paragraflarda kullanabilirsiniz fakat çok sık kullanmaktan kaçının. Paragraf sayınızı kısa tutmak için okuyucuyu konunuzun ana fikrinden uzaklaştırmamaya dikkat edin!
  • Alt başlıklar: İçerik oluşturmak için araştırmalar yapıyoruz ve çok vakit harcıyoruz. Ancak ortalama bir insanın çevrimiçi içeriği okumak için sadece 37 saniyesini harcadığını biliyor musunuz? Sayfanızda belirgin şekilde alakalı alt başlıklar ekleyerek okuyucunun içeriğinizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Maddeleme veya listeleme: Okunmasını kolaylaştırmak için sayfa içeriğinizde sunduğunuz fikirleri, örnekleri veya istatistik gibi işaretleme gerektiren yerleri maddeleyin veya listeleyin. Mesela şuan benim yaptığım gibi!
  • Yazı alanı ve görseller: Sayfadaki beyaz dengesini, yazı alanlarını ve destekleyici medyaları iyi kullanın. İçeriğinizin rahat okunması için; yazıların iç içe girmemesine, sayfada yeteri kadar beyaz alan olmasına, metninizi destekleyen ve okuyucu rahatlatacak medya ortamlarını(resim, video) kullanmaya özen gösterin.

4. Ters Piramit Tekniğiyle Yazın

Ters piramit tekniği, en çok tercih edilen haber/blog yazma tekniğidir. En önemli bilgiler makalenin en üstünde öne çıkartılır. Daha az öneme sahip bilgilerde birbirlerini izleyen paragraflar halinde yazılır.

seo ters piramit tekniği

Ters piramit tekniği ile yazacağınız paragraflar, ziyaretçiyi bir sonraki paragrafı okumaya teşvik edecektir. Ziyaretçinin sayfada geçirdiği süre artacak ve arama motorları gözünde sayfanız değer kazanacaktır. Hem ziyaretçi hem arama motorlarına hitap eden ters piramit tekniği, etkili SEO çalışması tekniklerindendir.

5. Eski İçeriğinizi Güncelleyin

Eski blog yayınlarını güncel içerik ve görsellerle yeniden yayına alarak, organik trafiği %111.37'ye kadar artırdığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda içeriğin daha üst sıralara çıktığı kanıtlanmıştır. Eski içeriklerinizi güncelleyerek itemprop="dateModified" yapısal verisiyle bu durumu arama motorlarına bildirin.

organik trafik artırmak

6. SEO Uyumlu URL Kullanın

Hedeflediğiniz birincil anahtar kelime URL adresinizde mutlaka olsun. Hatta cümlenin başlarında olmasına özen gösterin.

  • Kısa URL'ler kullanın. "website.com/22/9/2020/blog/seo/seo-uzmani" böyle uzun bir url yerine, "website.com/seo-uzmani" bu yapıda kısa URL tercih edin.
  • URL adresinizin kısa, açıklayıcı ve alakalı olmasına dikkat edin. Belirleyeceğiniz URL adresi sadece arama motorlarına hitap etmez. Aynı zamanda ziyaretçinin içeriğinizi anlamasına yardımcı olur.
  • URL yapılarınız statik olmasına özen gösterin. Dinamik URL yapısı: "websiten.com/?id=1" bu şekildedir. Statik URL yapısı: "websiten.com/seo-uzmani"
  • Sayfa URL'lerinizde kısa çizgi "-" kullanın. Alttan çizgi "_" kullanmaktan kaçının. Google alttan çizgili URL yapısını tek bir kelime olarak algıladığı için URL'leriniz anlamsız olacaktır.

7. Sayfa Tasarımınızı İyileştirin

UX sorunlarından kaynaklı problemler yüzünden sayfadan hemen çıkma oranınız düşükse SEO çalışmanızı olumsuz etkiler. Yüksek çıkma oranlarına sahip sayfalarınızı analiz edin ve kullanıcı deneyimini artıracak tasarım iyileştirmeleri yapın.

seo heatmap ısı haritası

Ziyaretçilerin sayfa içi hareketlerini tespit ederek, ona göre bir strateji geliştirmenizi sağlayacak küçük işletmeler için en iyi ve en çok kullanılan Heatmap araçlarını sizler için inceledim:

  1. Hotjar: Kullanıcının web sitenizdeki sayfalarla nasıl etkileşimde bulunduğunu analiz etmenizi sağlayacak en iyi yazılım araçlarından biridir. Kullanıcının dokunma, tıklama, kaydırma ve fare hareketlerini algılayarak web sitenizdeki tasarım sorunlarını keşfedip düzeltebilirsiniz. Öğrenci ve meraklılar için günlük 2000 sayfa ücretsiz görüntüleme paketi mevcut. En ucuz Plus paketi aylık €29 vererek bu seo aracına sahip olabilirsiniz.
  2. Heatmap: Piyasadaki en iyi ve en basit Heatmap analitik araçlarından biridir. Diğer araçlara göre daha ucuzdur ve kullanıcıların canlı aktivitelerini izleyebilirsiniz. Günlük 5 sayfa ücretsiz paketi mevcut. En ucuz Premium paketi aylık $100.
  3. Crazyegg: Küçük işletme sahipleri için en iyi Heatmap site optimizasyon araçlarından biridir. Bu araçla, kaydırma çubuğunu, sayfa içi analitiği, A/B testini, CRM ve daha birçok özelliği kullanabilirsiniz. Wordpress kullanıcıları için eklentisi olan bu aracı 30 gün ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz. En ucuz Basic paketi aylık $24.

Hangi ısı haritası (Heatmap) aracını kullanırsanız kullanın, sayfa tasarımınıza katkısı olacak en etkili SEO çalışmasının başında gelir. Kullanıcı deneyimlerini analiz ederek, sayfa tasarımlarınızda düzenli olarak iyileştirmeler yapın.

8. Etkili Meta Description Oluşturun

Meta description tanımlamalarınız sosyal medyada, dış sayfalarda, ve arama motorlarında hedef kitlenize hitap edecek. Etkili meta description oluşturmak için fikir almak için rakiplerinizi inceleyin.

Hedeflediğiniz anahtar kelimenizi Google arama motoruna yazın ve ilk 10 rakibinizin meta açıklamalarını inceleyerek kendi içeriğinizle alakalı meta description yapınızı oluşturun.

  • Dikkat çekici, etkileyici ve özgün,
  • 120-155 karakter arasında olacak şekilde,
  • Cümle başlarında bir anahtar kelime içeren description oluşturun.

9. Web Sitesi Mimari Yapısını Güçlendirin

Web sitenin mimari yapısı hem ziyaretçi hem SEO için çok önemlidir. Mimari yapınız iyi oluşturulmuşsa, web sitenizi Google kolayca bulur ve dizine ekler.

google seo çalişması

Web sitenizde bulunan herhangi bir içeriğe üç tıklamadan fazla olmayacak şekilde ulaşılabilir olması gerekir. Üç tıklama kuralı ile sitenizde gezinen ziyaretçiler aradıklarını en kısa sürede bulacaktır.

Sonuç

SEO araçları, web site optimizasyonunu daha iyi nasıl geliştireceğinizi anlamanızı sağlar. Yani hiçbir SEO aracı, sizin yerinize SEO çalışması yapmaz. Kaliteli SEO içerik üretmenize ve içeriğinizi nişinize uygun hale getirmenize yardımcı olur. Bu SEO araçlarını, sitenizin SEO çalışmasını geliştirmenize yardımcı olan danışmanlar olarak düşünebilirsiniz.

En iyi SEO çalışması, web sitesini ziyaret eden kullanıcıya alakalı içerik sunup, arama motorlarına uygun içerikler hazırlayarak hem ziyaretçinin hem de arama motorlarının taleplerine cevap verecek şekilde yapılan çalışmadır. Kullandığınız SEO analiz araçları sayesinde elde ettiğiniz verileri doğru strateji geliştirdiğiniz sürece başarıya ulaşacağınızı unutmayın!

Kaliteli içerik SEO’nun kalbidir. SEO araçlarını kullanarak ve rakiplerinizi inceleyerek içeriklerinizi analiz edebilir, SEO uyumlu makaleler hazırlayabilirsiniz. SEO uyumlu makale yazma konusunu incelemenizi tavsiye ederim.

Artık SEO araçlarını kullanarak en iyi ve en hızlı sonucu elde edeceğiniz SEO çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Başarılar...

  • Faydalanılan Kaynaklar